måndag 2 november 2020

Damskräddare från Uddevalla hyllas vid digital gala

Uppdaterad 18 november /
I år blir det ingen Gesäll- och mästarbrevsutdelning i Blå hallen i Stockholms stadshus på grund av Corona-situationen. Istället samlas hantverkare från hela landet framför sina skärmar till en digital gala.
En av dem som hyllas under galan är damskräddaren Sara Sigfridsson från Uddevalla.

För att bli antagen som gesäll krävs en omfattande teoretisk och praktisk utbildning och godkänt gesällprov. Sara Sigfridsson sydde till sitt gesällprov en klassisk damkavaj, berättar Hantverkarna Stockholm i ett pressmeddelande.

Första gången digitalt
Gesäll- och mästarbrevsutdelningen äger alltid rum den första onsdagen i november. Stockholms Hantverksförening, Hantverkarna Stockholm, har arrangerat utdelningen i Blå Hallen sedan 1951 och i drygt 100 år innan dess, men då under enklare former. 2020 sker ceremonin för första gången digitalt.

- Ett av Stockholms Hantverksförenings främsta ändamål är att främja hantverkskunnande och hantverksskicklighet. Därför är vi mycket stolta att kunna erbjuda denna digitala hyllning när vi inte kunde samlas som vanligt i Stadshuset, säger Nicole Pluntke, VD för Stockholms Hantverksförening.

Sändningen av galan är öppen för alla och sker via hantverkarnastockholm.se med start på onsdag den 4 november kl. 18.00. Under kvällen avslöjas också vem som blir Årets gesäll.

Examen vid skräddarskola i Uddevalla
24-åriga Sara Sigfridsson tog i våras sin damskräddarexamen från Nordiska Skräddarskolan, en yrkeshögskoleutbildning inom ramen för Uddevalla Vuxenutbildning. I höst inledde hon studier vid samma skola för att även bli herrskräddare, parallellt med arbete i egna företaget Linnséa Skräddare.

Ateljén har hon hemma i sin etta  på Göteborgsvägen, berättar Bohusläningen.

Intresse sedan barndomen
Till Uddevalla kom Järna-bördiga Sara på grund av utbildningen. Sömnadsintresset hade hon redan som liten.
- Jag började att sy dockkläder och sedan lite kläder till mig själv på mammas symaskin. När jag gick en kurs i sömnad på folkhögskola kände jag snabbt att det var rätt för mig, berättar hon för Bohusläningen.
---