lördag 10 juli 2021

Skidveteran från Munkedal med och återskapar första Vasaloppet

Uppdaterad 16 januari 2022 /
Tolv personer från Västra Götaland har valts ut att med tidsenlig utrustning och klädsel åka Jubileumsvasan nästa år, för att fira Vasaloppets 100-årsjubileum. En av de tolv är 48-årige Vasaloppsveteranen Anders Sörensson från Munkedal.

Svartvit bild med publikhop framför målgången
Vasaloppets målgång 1922
Bild: Vasaloppet

Totalt kom 548 ansökningar in från åkare både i Sverige och utomlands, och av dessa har nu 139 tagits ut till "Jubileumsvasan - århundradets utmaning" den 12 februari nästa år. Det är samma antal som var anmälda till det allra första Vasaloppet den 19 mars 1922.

- Vi kommer att sträva efter att efterlikna förhållandena och banprofilen från det ursprungliga loppet 1922 så långt det är praktiskt möjligt. Starten kommer att gå i Sälen vid Olnispagården, på den västra sidan av Västerdalälven, och det blir bara tre kontroller där vi serverar bland annat mjölk, buljong, ägg och brödkakor på vägen till målet i Mora, säger projektledaren Mats Rylander i ett pressmeddelande.

Vasaloppets Emma Höglund i utrustning från 1922: näbbskor, vadmalsbyxor, träskidor och stavar utan handtag.
Bild: Vasaloppet

Tidsenlig klädsel och utrustning
För deltagarna är det endast tidsenlig klädsel och utrustning som gäller och vallning sker med tjära över öppen eld. Även underlaget kommer att påminna om dåtidens. Som exempel kommer vissa sträckor vara uppkörda med häst och släde, andra bestå av packad snö på skogsväg eller stig.

Bland deltagarna finns både kända och okända namn, många med spännande bakgrundshistorier och ett stort intresse för både idrott och historia. Alla som ansökt har fått skriva en ansökan och svarat på frågan ”varför har just du det som krävs för att åka 90 km mellan Sälen och Mora i tidsenlig utrustning från 1922?

- Att få presentera dessa profiler i dag känns fantastiskt kul men juryn har inte haft ett lätt arbete, säger Mats Rylander.

Bedömningen är baserad på de sökandes fysiska förmåga, deras ambition att få fram tidsenlig utrustning och på den personliga presentationen.

- Framför allt är vi väldigt berörda av det engagemang som finns för Vasaloppet och passionen hos alla de som skickat in ansökningar, säger Mats Rylander.

30 Vasalopp på raken och bäste bohusläning
47-årige Skidveteranen Anders Sörensson från Munkedal genomförde i mars 2021 sitt 30:e raka Vasalopp, och blev därmed den yngste Vasaloppsveteranen. Med den personliga rekordtiden 3:56:16 slutade han på 137:e plats och blev bästa åkare från Bohuslän, har Bohusläningen tidigare berättat.

Några veckor senare genomförde han även Nordenskiöldsloppet, världens längsta skidtävling som spänner över 22 mil med start och målgång i Jokkmokk.

"Behöver träna benen"
- Fantastiskt kul, smickrande, spännande och en kul utmaningsäger Anders Sörensson i en intervju med P4 Väst om den kommande jubileumsvasan:

- Det kommer bli mer gå-åka på skidorna så benen behöver jag träna extra, säger han.

Utöver Anders Sörensson är följande åkare uttagna från Västra Götaland:
  • Erik Wickström, 39 år, Sjömarken
  • Jakob Alm, 51 år, Lindome
  • Johanna Sundström, 46 år, Borås
  • Karolina Wildheim, 47 år, Mölndal
  • Katja Larsson, 50 år, Sandared
  • Martin Eckervad, 48 år, Skara
  • Mattias Alm, 57 år, Göteborg
  • Per-Anders Järsenholt, 52 år, Ulricehamn
  • Rickard Nordin, 37 år, Göteborg
  • Tomas Ottosson, 55 år, Gråbo
  • Örjan Skatt, 48 år, Borås
---


16 januari 2022: