Markägaren Hampus Ericsson kan få Uddevalla kommuns nya Naturpris för sitt initiativ och arbete med att skydda natur runt Kärraån och anlägga en helt ny vandringsled där. Han är en av fyra kandidater till priset som nu ska delas ut för allra första gången.
Bild: Pixabay |
Bland de nominerade har nu fyra kandidater valts ut och ska presenteras för samhällsbyggnadsnämnden den 16 mars. Nämnden avgör då vem som får priset, som består av ett insektshotell med pristagarens namn ingraverat, skriver kommunen.
De fyra kandidaterna är:
- Vardagsvandrargruppen i Friluftsfrämjandet Ljungskile
Initiativtagare är Torkel Torkelsson, Stefan Edman och Göran Klang tillsammans med ”Vardagsvandrarna i Ljungskile”. Gruppen nomineras för flera insatser för den biologiska mångfalden i Ljungskile. - Projekt Fjordtorsk/Stiftelsen Byfjordens framtid
- Initiativtagare är Lars-Olof Axelsson. Nomineras för åtgärder med att återskapa en frisk Byfjorden full av fisk.
- Vandringsled och naturvårdsavtal - Majoreberg
Initiativtagare är Hampus Ericsson, markägare. Nomineras för arbetet med att bevara den värdefulla miljön runt Kärraån. En vandringsled för att visa upp områdets stora naturvårdsvärden iordningsställs nu och ska invigas i maj. - Christina Svensson, Röds gård
Nomineras för sin insats som inspiratör för andra om vad alla kan göra själva för att öka den biologiska mångfalden.
Kan bli kortlivat
Det var 2021 som kommunstyrelsen beslutade att instifta naturpriset, efter ett medborgarförslag från Ulf G Eriksson.Priset kan dock få ett kortvarigt liv - samtidigt som det nu delas ut för första gången utreder kommunen ett förslag att slå ihop kommunens alla olika priser till endast ett eller två. Dessa ska enligt förslaget uppmärksamma värdefulla insatser för Uddevalla i ett brett perspektiv.
---
20 mars:
UddevallaNyheter: Nya Naturpriset går till Projekt Fjordtorsk