Sidor

lördag 25 mars 2023

Nu fortsätter historien om Bohuslän

Uppdaterad 13 juni /
12 juni släpptes Grebbestadsförfattaren Tomas Anderssons uppföljare till framgångrika "Bohusläns historia" från 2021. I centrum för flera händelser står inte minst Uddevalla, och det är Uddevallabron som får pryda omslaget.

Bokomslag med författarporträtt infällt
Bilder från Historiska Media. Foto på Tomas Andersson: Eva Bergström

Omslag till första boken
Bild: Historiska Media
"Bohusläns historia: Från järnålder till 1658" gavs ut för två år sedan och fick ett varmt mottagande i både Sverige och Norge, skriver förlaget Historiska Media i ett pressmeddelande

Med avstamp i freden i Roskilde fortsätter nu arkeolog och historiker Tomas Andersson sin skildring av landskapets händelserika historia.

Många historiska personer
I "Bohusläns historia, del 2 - från 1658 till nutid" framträder flera betydelsefulla personer som Carl von Linné och hans lärjunge Pehr Kalm, feministpionjären Mary Wollstonecraft och adelsdamen Margareta Huitfeldt.

I boken skildras bland annat den så kallade Frihetstiden, som först utropades på torget i Uddevalla. Vidare berättas om hur badorter sköt upp som svampar ur jorden och om en gryende industriframväxt med pappersbruk i Munkedal och mekaniska verkstäder i bland annat Lysekil och Uddevalla.

Bohuslänningar från idag berättar
Läsaren får även komma nära dagens bohuslänningar, som i en rad intervjuer själva får beskriva sitt landskap. Dåtid och nutid knyts ihop och återger tillsammans en mångskiftande och levande bild av Bohusläns historia, skriver Historiska Media.

En av dem som medverkar i boken är Lysekils kommundirektör Karolina Samuelsson. Hon kommer också att invigningstala när Tomas Andersson har releasefest på bokhandeln Hallmans & Ekbrand i Lysekil den 14 juni,  berättar Glicko.me.

Porträttbild
Tomas Andersson
Bild: Historiska Media
/ Eva Bergström
Från Orust till Grebbestad

Tomas Andersson är född och uppväxt i västra Göteborg och familjen hyrde ett sommarhus på Orust under barndomen. Som vuxen flyttade han dit under några år, bara för att fortsätta norrut, till Strömstad, Krokstrand och slutligen Grebbestad. Å yrkets vägnar som ungdomskonsulent har han genom åren haft hela Bohuslän som arbetsplats.

Tomas Andersson har gett ut ett femtontal böcker, varav två om Göteborgs historia. Han är utbildad arkeolog och historiker och arbetade åtta fältsäsonger för Riksantikvarieämbetet som fornminnesinventerare.
---


13 juni:

14 juni: