Uppdaterad 11 april /
För andra året i rad tillåts så kallad licensjakt på knubbsäl. 630 knubbsälar får skjutas på västkusten efter beslut av Naturvårdsverket.
För andra året i rad tillåts så kallad licensjakt på knubbsäl. 630 knubbsälar får skjutas på västkusten efter beslut av Naturvårdsverket.
Bild (ej från västkusten - visar knubbsälskoloni vid Öland): Wikimedia Commons / Bengt Oberger, CC BY-SA 4.0 |
I Naturvårdsverkets beslut ingår även licensjakt på gråsäl och skyddsjakt på den tredje sälarten vikare i Östersjön.
Jakt över större områden
Licensjaktens huvudsyfte är att förekomma och hindra skador orsakade av gråsäl och knubbsäl inom yrkes- och fritidsfisket, skriver Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.
Licensjakt skiljer sig från skyddsjakt genom att den får bedrivas över större områden utan anslutning till de platser där sälen orsakar skador för exempelvis yrkesfisket. Skyddsjakt används i första hand för att begränsa lokala, akuta skador och skador från enskilda sälar.
20 400 knubbsälar totalt
I förra årets jaktbeslut fick 730 knubbsälar skjutas, en kvot som enligt P4 Väst inte blev helt uppfylld. I årets beslut får 400 sälar skjutas i Västra Götaland, 200 i Halland och 30 i delar av Skåne.
De två knubbsälsbestånden i Kattegatt och Skagerrak uppskattas tillsammans vara cirka 20 400 individer.
"Livskraftiga populationer"
- Populationerna av gråsäl och knubbsäl är livskraftiga och förvaltningsmålet är att de fortsatt ska ha gynnsam bevarandestatus, säger Hanna Ek, biträdande enhetschef på viltförvaltningsenheten vid Naturvårdsverket:
- Däremot orsakar sälarna omfattande skador inom fisket, sälarna tar exempelvis fisk ur fiskenät och förstör fiskeredskap. Genom licensjakt är det lättare att i skadeförebyggande syfte begränsa populationerna.
Jaktperioder för knubbsäl:
- 20 april - 20 maj 2023
- 1 september 2023 -19 april 2024
---