- Allt fler elitklubbar satsar resurser på en högkvalitativ utbildning även för flickor, säger sportchef Stefan Alvén i EFD i ett pressmeddelande:
- Genom att erbjuda lika villkor för tjejer att spela fotboll som för pojkar bidrar klubbarna till att skapa en jämställd elitfotboll i Sverige, något som också ger konkurrensfördelar i ett internationellt perspektiv. Det är glädjande att se klubbarnas vilja även om det finns mycket kvar att göra.
Omfattar de två högsta ligorna
EFD är intresseorganisation för de två högsta ligorna inom damelitfotboll i Sverige - OBOS Damallsvenskan och Elitettan, där Rössö nu gör sin historiska första säsong.
Tillsammans med sponsorn Svenska Spel jobbar EFD för svensk damfotbolls utveckling. En viktig del i det arbetet är den certifieringsprocess som mäter kvaliteten i klubbarnas ungdomsverksamheter och säkerställer att damfotbollen utvecklas i rätt riktning, skriver EFD.
Bild: Elitfotboll Dam |
Fördelar fyra miljoner
De bägge ligorna omfattar totalt 28 klubbar och certifieringen ligger till grund för hur fyra miljoner kronor ska fördelas mellan klubbarna.
Årets certifiering avseende 2022 års verksamhet har omarbetats en del för att bättre motsvara de höjda krav som kommer att ställas på den nya certifieringen som är under upprättande, skriver EFD.
Mest till Umeå och AIK
Högst ranking (5) och därmed mest pengar får Elitettan-klubbarna AIK och Umeå IK med 250 000 kronor vardera.
Rössö hamnar i den lägsta rankingklassen 1 och för nöja sig med 90 000 kronor, i likhet med Vittsjö GIK, Alingsås IF, Gamla Uppsala SK och IFK Norrköping.
Tre klubbar når inte upp till den lägsta nivån för att bli certifierade: BK Häcken U, IFÖ Bromölla IF och Trelleborgs FF.
---