Sidor

lördag 16 december 2023

Uddevalla-professor får kunglig belöning

Uddevallabördiga Chalmers-professorn Ingrid Undeland belönas med Bertebospriset från Kungliga skogs- och lantbruksakademien. Hennes forskning har lett till att det som tidigare setts som biprodukter från fisk istället kan användas som livsmedel, till exempel fiskfärs.

Porträttbild tillsammans med medaljer
Ingrid Undeland
Foto Ingrid Undeland: Anna-Lena Lundquist / CC BY-SA 4.0
Bild medaljer: Kungliga skogs- och lantbruksakademien

Priset är på 400 000 kronor och diplom, och Ingrid Undeland delar det med docent Mehdi Abdollahi, Mölndal, och Avdelningen för livsmedelsvetenskap, institutionen för Life Sciences på Chalmers tekniska högskola i Göteborg.

De får belöningen för sitt bidrag till ett än mer hållbart nyttjande av fisk och skaldjur med mindre svinn, skriver akademien i ett pressmeddelande.

Samarbete med Ellös-företag
Ingrid Undeland är professor i livsmedelsvetenskap vid Chalmers. Hon är uppvuxen i Uddevalla där hon fick sin gymnasieutbildning.

Hon och hennes forskarteam har i många år samarbetat med sillfabriken Sweden Pelagic i Ellös på Orust. Där har de utvecklat en ny teknik där man kan stabilisera den del av filén som sitter kvar på sillens ryggben genom att doppa detta i en lösning som bland annat innehåller extrakt från rosmarin.

Med den nya tekniken förbättras hållbarheten markant och kvaliteten bevaras, vilket ökar möjligheten att ta vara på dessa värdefulla råvaror till olika nya livsmedelsprodukter, har livsmedelsjätten Orkla tidigare beskrivit i ett pressmeddelande:

- Vår antioxidantteknik ger ett värdefullt tidsspann för livsmedelsproducenterna, då råvarorna håller längre och kan lagras eller transporteras innan de blir till livsmedelsingredienser, förklarar Ingrid Undeland  i pressmeddelandet.

Sillfärs från Abba
Sweden Pelagic har investerat stort i teknik som gör att företaget nu producerar sillfärs som marknadsförs av Orkla under Abba-varumärket.

Maträtter på tallrikar på bord
Maträtter baserade på sillfärs från Ellös-företaget Sweden Pelagic
Bild: Orkla

Hela motiveringen från akademien:
"En global folkmängd om 10 miljarder år 2050 kommer att kräva ungefär 70 procent mer livsmedel än idag. Ökningen kan förverkligas genom effektivare utnyttjande av tillgängliga råvaror och minskat svinn längs livsmedelskedjan. Detta gäller inte minst den ”blå maten”, fisk och skaldjur, där svinnet idag kan uppgå till 70 procent.

Ingrid Undeland och Mehdi Abdollahi har utvecklat och kommersialiserat ´pH-shift-teknologin´ för att framställa gelbildande proteiner, kallpressad Omega 3-rik olja och kollagen/kollagenpeptider från biprodukter till dagens fisk- och skaldjurshantering. De har kunnat maximera utbytet av producerade proteiner och olja med bibehållen näringskvalitet.

Genom sina insatser har Ingrid Undeland och Mehdi Abdollahi bidragit till att fisk- och skaldjursindustrin nu ser ´biprodukter´ som en värdefull råvara med stor potential för livsmedelsproduktion. De har därmed på ett mycket värdefullt och innovativt sätt bidragit till utvecklingen av ett hållbart, säkert och resilient livsmedelssystem."

Belönar banbrytande forskning
Bertebospriset är ett internationellt vetenskapligt pris som instiftades 1996 av makarna Brita och Olof Stenström, Falkenberg. Priset delas ut till välmeriterad person som bedriver internationellt banbrytande forskning och utveckling inom livsmedel, jordbruk, djurhälsa eller ekologi.

Riksmarskalk Fredrik Wersäll delar ut detta och andra priser och belöningar vid Kungliga skogs- och lantbruksakademiens högtidssammankomst i Stockholms Stadshus den 28 januari.
---
Kungliga skogs- och lantbruksakademin: Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien har utsett 2024 års pris- och belöningsmottagare

Kungliga skogs- och lantbruksakademien: Bertebospriset 2024


30 maj 2024: