söndag 7 juli 2024

Gustavsdotters tur att ta historisk stafettpinne

Uppdaterad 29 augusti /
Så sent som i april kom Uddevallaförfattaren Maria Gustavsdotter ut med sin senaste historiska roman, "Ett eget namn". Redan i september är det dags för nästa släpp, och då handlar det om en ny del i författarstafetten "Släkten".

Bokomslag och författarporträttbild
Bilder Historiska Media, foto Maria Gustavsdotter: Hans Jonsson

Släkten är en romanserie skriven som en stafett sedan 2008 av kvinnliga författare. Läsaren följer en fiktiv släkt från vikingatiden och framåt i en episk saga som samtidigt berättar Sveriges historia ur kvinnors perspektiv.

Gustav Vasas dotter?
Den tolfte delen i sviten är skriven av Maria Gustavsdotter och heter "Pärlstickarens hustru" och kommer ut 23 september. Romanen utspelar sig på 1500-talet och handlar om Hedvig Svensdotter som lever tillsammans med en flicka som hon hävdar är hennes dotter Engla, frukten av en kärleksnatt mellan henne själv och Gustav Eriksson Vasa.

"En ömsint skildring"
- Det är med stor glädje jag kan meddela att serien Släkten äntligen är tillbaka, säger förläggare Lena Amurén i ett pressmeddelande:

- Pärlstickarens hustru är en ömsint skildring av ett utsatt barns väg till mognad och vuxenliv. På sitt typiska manér skildrar Maria Gustavsdotter livet för kvinnor och barn i 1500-talets Sverige. Tack vare hennes djupa historiska kunskaper dras man in i en värld som på många sätt känns främmande men som också har tydliga beröringspunkter med det som vi kallar livet.


29 augusti: