lördag 24 augusti 2024

De kan få "kakdrottningen" Birgitta Rasmussons minnespris

Västra Gastronomiska Akademin har nu presenterat de nominerade till Birgitta Rasmussons minnespris 2024.

Priset delas varje år ut av Västra Gastronomiska Akademien och stöttas av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.

Det instiftades till minne av Ljungskilebördiga Birgitta Rasmusson, känd som Sveriges okrönta kakdrottning inte minst för sin medverkan i TV4:s populära Hela Sverige bakar. Hon vistades ofta på familjegården i Restenäs, och gick bort i Stockholm 2021.
Birgitta Rasmusson och Johan Sörberg framför köksbänk..
Bild från en tidigare säsong av Hela Sverige bakar: Birgitta Rasmusson och domarkollegan Johan Sörberg.
Foto: Eric Josjö, TV4

"Unik passion"
Birgitta Rasmusson var ledamot i Västra Gastronomiska Akademin, samt under många år akademins preses.

- Birgitta Rasmussons passion för svenska bakverk och konditorier var unik. Med detta pris vill vi hedra hennes minne och de fantastiska bidrag som konditorer över hela Sverige fortsätter att ge till vår matkultur, säger Urban Nyberg från Västra Gastronomiska Akademien i ett pressmeddelande.

"Inspirationskälla för många"
- Vi är oerhört glada över att få vara en del av detta viktiga pris som hyllar våra duktiga konditorer runt om i landet. Birgitta Rasmusson var en inspirationskälla för många och det är en ära att få fortsätta hennes arbete genom detta pris, säger Martin Lundell, vd för Sveriges bagare & konditorer.

De nominerade kandidaterna är:
  • Jessica Sandberg, Nya Konditoriet i Umeå
  • Heléne och Mikael Stålbom, Stålboms Konditori Falkenberg
  • Anders Oskarsson, Nilssons i Oskarshamn
Vinnaren av det prestigefyllda priset och som dessutom vinner 50 000 kronor utses i slutet av september under en ceremoni i Göteborg.
---
Sveriges bagare och konditorer: Västra Gastronomiska Akademien tillkännager de nominerade till Birgitta Rasmussons minnespris 2024