fredag 9 augusti 2024

Fyra pjäser i teaterföreningens höstprogram

Uddevalla riksteaterförening bjuder på fyra vitt skilda pjäser i sitt höstprogram som nu har presenterats. En av pjäserna är Regionteater Västs uppmärksammade och prisbelönade Peter och Janne gör slut.

Peter Lorentzon och Jan Coster i Peter och Janne gör slut.
Bild: Regionteater Väst, foto: Lina Ikse

Peter och Janne driver begravningsbyrån Ensamheten och kommer till skolan för att hålla ett föredrag om yrket. Under presentationen uppenbarar sig dock sprickor dem emellan. Och inte bara det, Peter vill även avsluta deras privata kärleksrelation.

Föreställningen hade urpremiär 2019 och tilldelades Sveriges Teaterkritikers förenings Barn- och ungdomsteaterpris 2019 och blev uttagen till Scenkonstbiennalen 2021. Våren 2021 filmades även föreställningen av Sveriges Television.

6 oktober spelas pjäsen nu hos Regionteater Väst.

Familjeträff utanför tid och rum
Först ut i Riksteaterföreningens höstprogram är dock Kvinnolinjen, där skådespelerskan Eva Ekengren spelar sin familj på kvinnosidan och bjuder in till en familjeträff utanför tid och rum för att tillsammans möta det som fortsätter pyra under ytan och kanske få till en försoning. Pjäsen spelas 27 september hos Regionteater Väst.

Vågade ta makt över orden
26 oktober spelas musikteatern Som ett jävla solsken på Bohusläns museum. Föreställningen är en fri dramatisering efter Fatima Bremmers prisbelönade biografi om Ester Blenda Nordström, reportern som gick sin egen väg och vågade ta makt över orden. Nordström gestaltas i pjäsen av Anna-Lena Hemström.

Allan Edwalls Limpan
Som avslutning ges 30 november musikteatern och monologföreställningen Limpan hos Regionteater Väst. Text och musik är Allan Edwalls (1924 - 1997) och handlar om en hemlös, arbetslös och fördrucken man som tappat fotfästet och fallit mellan plankorna i samhället.
---