lördag 24 augusti 2024

Plantagen-kedjan i företagsrekonstruktion

Västmanlands tingsrätt har beslutat att inleda företagsrekonstruktion för Plantagen Sverige AB, som bland annat har ett trädgårdscenter på Torp.  Antalet trädgårdscenter ska ses över, hyror omförhandlas och organisationens storlek anpassas, skriver Plantagen i ett pressmeddelande.

""
Plantagen startade för över 35 år sedan i Norge och har sedan utökat verksamheten till Sverige och Finland. Idag finns 42 butiker i Sverige, 68 i Norge och 10 i Finland, samt e-handel.
Bild (arkiv): Plantagen

Mikael Kubu vid Ackordscentralen Stockholm är utnämnd som rekonstruktör.

Porträttbild
Jesper Lien
Bild (arkiv): Plantagen
- Vi kommer nu sätta in Mikael Kubu i situationen och enas om den fortsatta processen. Första steget i rekonstruktionen blir att ta kontakt med våra hyresvärdar och inleda en dialog om det framtida samarbetet och villkoren för att driva butiker i Sverige, säger Jesper Lien, vd för Plantasjen Group.

Alla butiker öppna tills vidare
I Plantagen Sverige AB finns butiksnätet i Sverige, inklusive hyresavtal, och vissa centrala funktioner. Företagsrekonstruktionen omfattar inte gruppens holdingbolag eller andra Plantagen-bolag i Sverige. Inköps- och logistikföretagen kommer fortsätta sin normala verksamhet.

Samtliga butiker i Sverige kommer att hållas öppna tills vidare.

Når inte lönsamhet
Det var den 22 augusti som ägarkoncernen Ratos meddelade att Plantasjen Norge AS, Plantagen Sverige AB och Plantagen Finland Oy ansöker om företagsrekonstruktion. 

"Trots betydande kostnadsbesparingsprogram har det inte varit möjligt för Plantasjen att uppnå lönsamhet i en marknad med hög inflation som påverkar både kostnadsnivåer och konsumenternas köpkraft", skriver Ratos i ett pressmeddelande. 

Vidare att "ambitionen är att säkerställa ett starkt butiksnätverk som fortsätter möta kundernas behov och kan bygga vidare på sin marknadsledande position i Norden".

"Nödvändiga åtgärder"
- De åtgärder som presenteras idag är nödvändiga för att omvandla Plantasjen till en finansiellt livskraftig verksamhet framöver och bedöms vara till fördel för bolaget och dess intressenter. Rekonstruktionen är avsedd att säkra en långsiktigt stabil lönsamhet på sista raden”, säger Jonas Wiström, vd och koncernchef för Ratos.

Stängde i Eskilstuna