onsdag 28 augusti 2024

Privata hyresvärdar vill höja 15 procent

Fastighetsägarna GFR kräver 15-procentiga höjningar i de förhandlingar som nu påkallats med Hyresgästföreningen BohusÄlvsborg-Skaraborg om nästa års hyror.

""
Bild: Fastighetsägarna

Förhandlingarna omfattar cirka 5500 privatägda hyreslägenheter i hela området, skriver Fastighetsägarna i ett pressmeddelande.

Kostnadsökning utgångspunkt
Organisationen menar att kostnaderna för att förvalta hyreslägenheter har ökat med 15 procent och att utgångspunkten är att hyrorna måste utvecklas i takt med kostnaderna.

Nivåerna blir utgångspunkten i lokala hyresförhandlingar. Vid förhandlingsbordet tar man sedan hänsyn till lokala förutsättningar och fastighetsägarnas och hyresgästernas behov av en stabil och rimlig hyresutveckling, skriver Fastighetsägarna.

Porträttbild
Petra Ohldin Lampinen
Bild: Fastighetsägarna
- Hyran behöver utvecklas i takt med kostnaderna; säger Petra Ohldin Lampinen, näringspolitiskt ansvarig Uddevalla på Fastighetsägarna GFR:

- Både branschen och hushållen är hårt pressade, men om fastighetsbranschen inte får kostnadstäckning är det våra hyresgäster som drabbas när fastighetsägare tvingas till neddragningar och måste skjuta fram åtgärder och investeringar som bidrar till trivsel och nöjdhet. Vi ser också hur konkurser i branschen ökar kraftigt.

"Går vi självklart inte med på"
Hyresgästföreningen BohusÄlvsborg-Skaraborg är kritisk till de privata värdarnas krav.

Porträttbild
Stefan Lindborg
Bild: Hyresgästföreningen
- Fastighetsägarna GFR:s agerande är anmärkningsvärt men inte oväntat. Det följer det sätt som de agerar också i andra delar av landet. Hyreshöjningar på 15 procent går vi självklart inte med på, säger i ett pressmeddelande Stefan Lindborg, förste förhandlare för Hyresgäst­föreningen i regionen.

"Riskerar att stjälpa många familjer"
"För många hushåll har de senaste åren varit en riktigt tuff tid med kraftigt ökade levnadskostnader och en kamp för att få vardagen att gå ihop. Hyresgästerna har fått rejäla hyreshöjningar två år i rad vilket gjort att allt fler hyreshushåll fått svårare att klara ekonomin. Ett tredje år med höga hyreshöjningar riskerar att stjälpa många familjer", skriver organisationen.

Femprocentig höjning 2024
Förhandlingarna gällande 2024 års hyror avslutades först i april efter lång medling som resulterade i en höjning i Uddevalla på cirka fem procent. Inför dessa förhandlingar krävde Fastighetsägarna 11,5 procents höjning. 993 hushåll hos 38 privata hyresvärdar berördes då i Uddevalla.
---

Hyresgästföreningen BohusÄlvsborg-Skaraborg: Privata värdar vill höja hyror med 15 procent


9 september: