lördag 10 augusti 2024

Segelklubb får 5,5 miljoner från arvsfonden

Uppdaterad 24 augusti /
Ljungskile Segelsällskap får nästan 5,5 miljoner kronor från Allmänna arvsfonden. Pengarna ska gå till en 100 meter lång vågbrytare som utgör första delen av satsningen "Ljungskile Marina Arena".

Bild på fören på en kappseglingsbåt i vattnet.
Arkivbild (ej från Ljungskile): Svenska Seglarförbundet 

Vågbrytaren ersätter den gamla flytbryggan som till viss del skyddat klubbens område men som är i ganska dåligt skick, skriver ordförande Per Öfverman i en information på klubbens webbplats.

Kaj med kran nästa steg
Nästa del av satsningen är bygge av en kaj för en kran för sjösättning i samband med segeltävlingar, skriver ordföranden vidare:

"Satsningen gör vi för att skapa ännu bättre förutsättningar för vår breda verksamhet med bland annat jollesegling, seglarskola för barn och vuxna, para-segling, RC-segling, 2.4mR-segling och allsvenskan. Nya vågbrytaren blir en stor förbättring, och med kranen kan vi sjösätta båtar upp till 2,5 ton vid regattor och träningar, utan att behöva använda trucken".

Klubben har även fått bidrag från Thordénstiftelsen med 400 000 kronor och lika mycket från Riksidrottsförbundet-SISU. Klubben kommer även att själv stå för en del av finansieringen.

Invigning 24 augusti
Den nya vågbrytaren invigs under festliga former 24 augusti, en dag då även flera klubbmästerskap äger rum.

Vågbrytaren är flera meter bred och kommer att vara öppen för allmänheten, berättar Bohusläningen.

- Alla är välkomna att sitta där i solen eller bada. Det kommer inte bli någon gästhamn för det är inte en del av vår verksamhet. Men vi tror att det här kommer vara gynnande för samhället och småbåtshamnen, säger Per Öfverman till tidningen..
---