tisdag 20 augusti 2024

Uddevalla deltar på nytt i medborgarundersökning

Uppdaterad 22 augusti /
Nu får invånarna i Uddevalla möjlighet att tycka till om hur det är att leva i kommunen, genom SCB:s årliga medborgarundersökning. Totalt deltar 128 av landets 290 kommuner i årets undersökning.

Folksamling med man med barn i famnen i förgrunden.
Bild (ej från Uddevalla): Freeimages, foto: Clare Tedds


- Det här blir tionde gången som Uddevalla kommun deltar i medborgarundersökningen sedan starten 2005, säger Linda Emanuelsson, undersökningsledare på SCB i ett pressmeddelande.

SCB:s medborgarundersökning mäter invånarnas uppfattning om hur det är att leva och bo i kommunen. Det finns bland annat frågor om vilket inflytande invånarna upplever att de har. Undersökningen ger även svar på hur servicen fungerar ur invånarnas perspektiv.

- Kommunerna får stor hjälp av undersökningen, som ger värdefull vägledning för de kommunala verksamheterna och arbetet gentemot medborgarna. Därför är det viktigt att så många som möjligt svarar på frågorna. Då får kommunerna ett så bra underlag som möjligt, säger Linda Emanuelsson.

Slumpmässigt urval
Personerna som tillfrågas för att delta väljs genom ett slumpmässigt urval från befolkningsregistret. Urvalsstorleken är olika beroende på hur stor kommunen är. Den som är med i undersökningen kan svara på webben eller en pappersenkät.

Pågår till 7 november
Årets insamlingsperiod pågår till den 7 november på webben, medan pappersenkäter måste postas senast den 4 november. Resultaten presenteras i december, skriver SCB.

Medborgarundersökningen i Uddevalla  skickas ut 22-30 augusti till 1200 slumpvis utvalda invånare, skriver kommunen på sin webbplats. Enkäten består av 128 frågor.

Positiv trend i förra årets enkät
I 2023 års enkät svarade cirka 400 Uddevallabor på vad de tycker om kommunens skolor, äldreomsorg, service, friluftsliv, kommunikationer och andra frågor. Generellt låg resultaten för Uddevallas del sämre eller kring medelvärdet för hela riket, men resultaten visade på en positiv trend jämfört med 2021, skrev kommunen då i sin presentation av resultatet.

22 augusti: