torsdag 19 september 2024

Adde Malmberg-pjäs får urpremiär i Kungshamn

I höst bjuder komikern, skådespelaren och regissören med mera Adde Malmberg på en helt nyskriven komedi. Urpremiär blir det i Folkets hus i Kungshamn 1 oktober och sedan väntar en Riksteaterturné som spänner över 40 orter i hela landet.

Teaterbild med skådespelare och infälld bild på Adde Malmberg

Johanna Rane, Siw Erixon, och Nils Dernevik medverkar i Adde Malmbergs "Säg som det är!"
Foto: Riksteatern / Markus Garder, foto Adde Malmberg: Håkan Larsson

Pjäsen "Säg som det är!" beskrivs av Riksteatern som ett humoristiskt drama om mötet mellan myndigheter och medborgare. Margareta har levt 40 år av sitt liv i sitt älskade hem men allt sätts på spel när det planeras att byggas en ny väg rakt genom hennes hus. Men historien tar oväntade vändningar när representanter från Trafikverket och kommunen knackar på hos henne.

"Små nära saker mer angeläget skämta om"
Som komiker får man alltid frågan: Kan man skämta om allt? Och då menas alltid kan man skämta om det värsta som finns, som pedofili, våldtäkter, Estonia, och Auschwitz? Jag menar att man kan skämta om allt men att det är mer angeläget att skämta om små, nära saker som fika, stadsplanering, bygglov och avgifter i kollektivtrafiken, säger Adde Malmberg i ett pressmeddelande.

Adde Malmberg i aktion vid mikrofon
Stand up-komik är en av många strängar på Adde Malmbergs lyra. 1988 tog han tillsammans med Jonas Hallberg och Bertil Goldberg Stand up-underhållningen till Sverige genom att bilda SUCK - landets första stand up comedy-klubb.
Foto: Håkan Larsson

"Självklart använda humorn"
- Eftersom humor är min genre så är det självklart för mig att använda den för att skildra skeenden i samhället. En äldre kvinna i dagens Sverige är till synes helt maktlös mot två representanter från myndigheterna, men det behöver kanske inte vara så? Jag hoppas att Säg som det är! ska ge publiken ett gott skratt, men också en fundering på vem som egentligen har rätt, säger Adde Malmberg.
---