tisdag 17 september 2024

Fridaförskolan får europeiskt pris

Fridaförskolorna i Uddevalla, Vänersborg, Trollhättan, Mölnlycke och Göteborg prisas för projektet UMAMI. Och Fridagymnasiet i Vänersborg får pris för sitt projekt Ambassadors for HEALTH. Båda projekten finanseras av EU-programmet Erasmus+.

Naturbild med infälld logotyp
Bild från Fridaförskolornas vinnande projekt UMAMI.
Bild: Universitets- och högskolerådet, foto: Anna Thoresson

Priset kallas EITA-priset - European Initiative Teaching Award. Det instiftades av EU-kommissionen 2021 och delas ut till särskilt innovativa projekt inom Erasmus+. De svenska vinnarna utses av Universitets- och högskolerådet.

I år var temat ”Välmående i skolan” och delas ut till tre kategorier: Förskola, Grundskola och Gymnasiet. Priset delas denna gång ut till projekt som avslutats mellan år 2022 och 2023,  berättar Universitets- och högskolerådet i ett pressmeddelande.

Naturbild med barn

Bild från Fridaförskolornas vinnande projekt UMAMI.

Bild: Universitets- och högskolerådet, foto: Anna Thoresson

Fokus på utomhuspedagogik
I UMAMI-projektet fortbildade sig 50 personer bland Fridaskolornas personal och samarbetade med organisationer i Kroatien, Frankrike, Spanien, Slovenien och på Island. I förskolorna låg fokus på utomhuspedagogik med lärande i naturen på olika och kreativa sätt, vilket har resulterat i innovativa pedagogiska aktiviteter utomhus som främjar hälsa och inkludering

Två saker särskilt givande
UMAMI  står för Undervisning som ger Mersmak, Aktiverar, Motiverar, Inspirerar, Inkluderar och Internationaliserar, berättar Fridaskolornas internationella koordinator Karin Helmersson. Två saker har varit särskilt givande i projektet berättar hon:

- Möjligheten som pedagog att få undersöka och vidga förståelsen av vad undervisning kan vara och hur utomhuspedagogiskt arbete kan bidra till ett lärande för hållbar utveckling.

- Möjligheten för våra barn att få möta världen på riktigt, i praktisk handling. De har fått erfarenheter av hur vi kan ha kontakt och kommunicera med människor från en annan del av världen.

Naturbild med barn
Bild från Fridaförskolornas vinnande projekt UMAMI.
Bild: Universitets- och högskolerådet, foto: Anna Thoresson

Utöver förskolorna har även Fridaskolan Trollhättan, Fridaskolan Uddevalla, Fridaskolan Mölnlycke, Fridaskolan Göteborg, Fridaskolan Vänersborg och Fridagymnasiet Vänersborg deltagit i UMAMI.

Samarbete med europeiska gymnasier
Fridagymnasiet Vänersborg fick dock EITA-priset för ett annat projekt, ”Ambassadors for HEALTH” där skolan tillsammans med skolor i Österrike, Frankrike, Slovenien och Spanien har arbetat utifrån temat hälsa.

Varje deltagande skola har utgått ifrån sina utmaningar och tagit fram verktyg, bland annat hälsoambassadörer i skolorna, både bland elever och personal. Projektet har lett till ökat medvetande om elever och personals hälsa, skriver Universitets- och högskolerådet.

Två flickor som håller om varandra och tittar ut över en sjö
Bild från Fridagymnasiets projekt Ambassadors for HEALTH
Bild: Universitets- och högskolerådet, foto Druga Osnovna Šola Slovenj Gradec (värdskola i Slovenien)

Universitets- och högskolerådet: Förskolor och gymnasium i Västra Götaland vinner EITA-pris 2024 inom Erasmus+