torsdag 5 september 2024

Kommuner går samman om läkarkompetens

Uppdaterad 8 september /
Kommuner och regioner har ett delat ansvar för äldreomsorg och för andra grupper som tillhör den kommunala primärvården. Nu vässar Uddevalla kommun och Trollhättans stad sin medicinska kompetens genom en gemensam läkarstrateg, Martin Holmudden.

Porträttbild i inomhusmiljö
- Jag tar med mig mina kliniska erfarenheter in i det strategiska arbetet och jag hoppas kunna göra en verklig skillnad för våra sköra äldre, säger Martin Holmudden.
Foto: Jenny Martinsson / Trollhättans stad

- Det är en stor förmån att få tillgång till läkarkompetens i våra verksamheter. Både för att stärka och förbättra den medicinska kunskapen men också för att lyckas ännu bättre i det gemensamma uppdraget vi har tillsammans med regionen, säger Uddevallas socialchef Malin Normann i ett pressmeddelande.

Ann-Charlotte
Gustafsson
Foto: Anette Juhlin / Uddevalla kommun
Fler sjuka vistas i hemmen
-  Det finns ett behov av ökad medicinsk vårdkunskap då allt fler sjuka vistas i hemmen eller på våra boenden genom den vårdförflyttning som skett från sjukhus till kommun. Vi behöver också stå beredda att möta framtidens behov när antalet äldre blir allt fler, säger Ann-Charlotte Gustafsson (UP), ordförande i socialnämnden i Uddevalla.

Fortsätter arbeta även kliniskt
Martin Holmudden började sitt uppdrag 2 september. Han är legitimerad specialistläkare och kommer att ha kvar en klinisk del och arbeta cirka 25 procent inom sin grundprofession som specialistläkare i Västra Götalandsregionen, på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Grunduppdraget för de två kommunerna motsvarar därför totalt 75 procent.

Får inte anställa egna läkare
I höst väntas ett utredningsförslag om hur kommuner ska få möjlighet att anställa egna läkare för att behandla patienter, något som idag inte är tillåtet.  Däremot finns det inget som hindrar kommuner från att anställa läkare för mer strategiska roller, beskriver Läkartidningen

Först ut att prova var Stockholm 2021, en satsning som nu dock är pausad. Kommun nummer två var Örebro, som väntas förlänga sitt projekt med läkarstrateg fram till hösten 2026, skriver tidningen.
---

7 september: