Uppdaterad 8 september /
Kommuner och regioner har ett delat ansvar för äldreomsorg och för andra grupper som tillhör den kommunala primärvården. Nu vässar Uddevalla kommun och Trollhättans stad sin medicinska kompetens genom en gemensam läkarstrateg, Martin Holmudden.- Jag tar med mig mina kliniska erfarenheter in i det strategiska arbetet och jag hoppas kunna göra en verklig skillnad för våra sköra äldre, säger Martin Holmudden. |
- Det är en stor förmån att få tillgång till läkarkompetens i våra verksamheter. Både för att stärka och förbättra den medicinska kunskapen men också för att lyckas ännu bättre i det gemensamma uppdraget vi har tillsammans med regionen, säger Uddevallas socialchef Malin Normann i ett pressmeddelande.
Fortsätter arbeta även kliniskt
Martin Holmudden började sitt uppdrag 2 september. Han är legitimerad specialistläkare och kommer att ha kvar en klinisk del och arbeta cirka 25 procent inom sin grundprofession som specialistläkare i Västra Götalandsregionen, på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Grunduppdraget för de två kommunerna motsvarar därför totalt 75 procent.
I höst väntas ett utredningsförslag om hur kommuner ska få möjlighet att anställa egna läkare för att behandla patienter, något som idag inte är tillåtet. Däremot finns det inget som hindrar kommuner från att anställa läkare för mer strategiska roller, beskriver Läkartidningen.
Först ut att prova var Stockholm 2021, en satsning som nu dock är pausad. Kommun nummer två var Örebro, som väntas förlänga sitt projekt med läkarstrateg fram till hösten 2026, skriver tidningen.
---
7 september: