Konsultföretaget Sweco ska genomföra en förstudie och utvärdering åt Uddevalla kommun kring möjligheterna till ny småskalig kärnkraft. Syftet är att ge kommunen insikter i vilka möjligheter och potentiella platser som finns för ny kärnkraft, skriver Sweco i ett pressmeddelande.
Bild från Sweco, foto: Getty Images |
Förstudien ska analysera olika aspekter av en etablering, såsom miljöpåverkan enligt Miljöbalken, krav enligt Kärntekniklagen och infrastrukturbehov inklusive vägar och nätanslutning.
Fredrik Axby, Sweco Bild från Sweco, fotograf: Anna W. Thorbjörnsson |
"Ser fram mot att stötta"
- Den fossilfria kärnkraften, med låga CO2-utsläpp, är en viktig potentiell möjlighet för ytterligare förstärkt fossilfri elproduktion i Uddevalla. El- och kapacitetsbrist är prioriterade frågor som behöver både kort- och långsiktiga lösningar i många kommuner, och vi ser fram emot att stötta Uddevalla att se över vilken potential som finns, säger Fredrik Axby, divisionschef Energy & Industry på Sweco.Kärnkraft för ökad produktion
Den politiska majoriteten i Uddevalla har tydligt uttalat sin ambition kring kärnkraft som en viktig del för att lösa energibehov och klara miljö- och klimatmål.
Förra året drev majoriteten igenom förändringar i den åtgärdsplan som är kopplad till kommunens energi- och klimatplan. I åtgärdsplanen anges att den lokala produktionen av planerbar och fossilfri energi ska öka, och att kommunens tillkommande elproduktion ska vara baserad på planerbar fossilfri kraft såsom vattenkraft och kärnkraft.
Ska bli självförsörjande
I kommunens så kallade styrkort för energiförsörjning anges att det ska utredas hur kommunen kan bli självförsörjande vad gäller planerbar elektrisk effekt till år 2040. "Med planerbar elektrisk effekt avses sådan effekt som inte är väderberoende utan som till exempel kan vara baserad på vattenkraft, kraftvärme eller kärnkraft", skriver kommunen.Kritiken mot kärnkraftsplanerna har varit kraftig från oppositionspartier, bland annat har centerpartiet krävt folkomröstning i frågan.
Ljungskile och Bokenäset pekades ut
Tidigare i år levererade konsultföretaget WSP en uppmärksammad rapport som bland annat pekade ut Ljungskile och södra Bokenäset som lämpliga platser för placering av så kallade SMR-verk (Små Modulära Reaktorer).
Samtidigt har en upphandling kring en djupare studie genomförts under året och nu är det alltså klart att det blir Sweco som ska genomföra den. Sweco har 22 000 anställda och beskriver sig som det ledande konsultföretaget inom teknik och arkitektur i Europa med en omsättning på cirka 29 miljarder kronor.
Klar vid årsskiftet 2025/2026
"Sweco kommer att bidra med expertis inom tillståndsprövningar och infrastrukturplanering, för att ge en omfattande utvärdering av potentiella platser för kärnkraftsetablering. Arbetet levereras i form av en rapport vid årsskiftet 2025/2026", skriver företaget."Hoppas kunna ta ett ansvar"
- Samhällets, och framför allt industrins, framtida energibehov bjuder oss en påtaglig utmaning där vi som kommun hoppas kunna ta ett ansvar. Inte minst för de kommunala fördelar som följer i form av stärkt attraktionskraft, nya företagsetableringar och nya arbetstillfällen som följer om vi kan hitta en lämplig plats, säger kommunstyrelsens ordförande Martin Pettersson (SD) i pressmeddelandet från Sweco.
---
12 september:
Sveriges Radio Studio Ett (publ 11 september): Planer på kärnkraft i Uddevalla splittrar kommunen (debatt mellan Henrik Sundström (M) och Ingemar Samuelsson (S) )
7 december: