torsdag 26 september 2024

Nordens Ark kan få Stora turismpriset

Uppdaterad 28 september /
I år ska Stora turismpriset delas ut för 31:a gången och en kandidat från varje län har nominerats. Från Västra Götaland är det Nordens Ark som valts ut.

Fyra vildhundvalpar i famnen på skötare.
Stora turismpriset 2024 kan gå till bevarandeanläggningen och zoologiska parken Nordens Ark vid Åby säteri i Sotenäs. Bilden är från april i år då när de asiatiska vildhundarna fått valpar.
Bild från Nordens Ark, foto: Julie Hjelm Kristensen

Priset delas ut till en verksamhet som på ett innovativt och hållbart sätt bidrar till att utveckla besöksnäringen. Dessutom ska de arbeta för att sprida kunskap för att utveckla en hållbar besöksnäring, skriver Tillväxtverket i ett pressmeddelande.

- Nomineringen känns väldigt hedrande för alla oss som arbetar på Nordens Ark, säger Nordens Arks vd Mats Höggren i ett pressmeddelande från Turistrådet Västsverige:

- Vi ser den som en bekräftelse på att den typ av kunskapsturism som vi representerar ses som angelägen. Det är viktigt för oss att bidra till bevarandet av den biologiska mångfalden och att få tydliggöra detta för alla som besöker oss.

"Unik förmåga"
"Nordens Ark har en unik förmåga att kombinera en förstklassig gästupplevelse med uppdraget att vara en ledande kraft i arbetet med att bevara hotade arter. Hos Nordens Ark får besökarna lära sig att se värdet och skönheten i biologisk mångfald och hur alla kan ta ett ansvar för att bevara den för framtiden", skriver Tillväxtverket.

Facebookinlägg från Nordens Ark:


Tillväxtverket är huvudman för Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism som delar ut priserna Stora turismpriset och Årets ciceron och arbetar för att sprida kunskap till aktörer inom turism och besöksnäring.

De 21 kandidaterna nomineras i sina respektive län, i Västra Götaland av Turistrådet Västsverige.

- Turistrådet är glada att kunna utse Nordens Ark till 2024 års kandidat till Stora Turismpriset, säger vd Fredrik Lindén:

- Nordens Ark har i många år varit en föregångare när det gäller att föra ut budskapet om vikten av att bevara den biologiska mångfalden samtidigt som man har levererat en gästupplevelse av allra högsta klass.

Delas ut 3 december
Priset delas ut den 3 december på Münchenbryggeriet i Stockholm i samband med konferensen "Besöksnäring på agendan".

Dalslandsföretag nominerades 2023
Förra året var det Dalslands Aktiviteter i Bengtsfors kommun som var nominerad från Västra Götaland. Priset gick dock till det norrbottniska företaget Aurora Safari.
---
Tillväxtverket: Nominerade till Stora turismpriset 2024 utvecklar besöksnäringen