söndag 8 september 2024

Uddevalla hoppar av Coompanion

Uddevalla kommun avslutar sitt 24-åriga medlemskap i Coompanion Fyrbodal, en ekonomisk förening som bland annat stöttar kooperativt företagande. En ny tjänst för nyföretagarrådgivning som ska handlas upp gör att medlemskapet i Coompanion spelat ut sin roll, anser den politiska majoriteten.

Den nya tjänsten för nyföretagarrådgivning ska täppa till en lucka som funnits efter att ett tidigare avtal via Fyrbodals kommunalförbund upphörde i december 2022. Tjänsten ska gälla från oktober 2024 över hela 2025 och utvärderas innan beslut om fortsättning. Beslutet om den nya tjänsten togs av en enig kommunstyrelse vid sammanträde 28 augusti.

Medlem sedan 2000
Vid samma möte hanterades också frågan om Coompanion, där kommunen varit medlem sedan år 2000. Medlemsavgiften har varit 500 kronor per år men därutöver har kommunen betalat en årlig serviceavgift, för 2024 är summan 72 163 kronor plus moms. Därutöver faktureras kommunen för de tjänster från Coompanion som man nyttjar.

Kommunledningskontorets förslag inför sammanträdet var att kommunen skulle upphöra att betala serviceavgiften men önska att få kvarstå som medlem. Men beslutet blev istället att helt lämna Coompanion.

"Har uttjänat sitt syfte"
"Den politiska majoritetens mening är att det inte längre finns behov av medlemskap i Coompanion, då beslut har fattats om att upphandla nyföretagarstöd som kan stötta bredare inom alla företagsformer inklusive kooperativt företagande. Kommunstyrelsen bedömer därmed att nyttan av medlemskapet inte står i proportion till kostnaden avseende Coompanion och att medlemskapet därmed har uttjänat sitt syfte och ska avslutas", skriver kommunstyrelsen i sitt protokoll.

Mot beslutet reserverade sig ledamöterna för Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet.
---