torsdag 3 oktober 2024

Uddevallarektor bidrar på Prinsparets plattform

Uppdaterad 5 oktober /
På onsdagen lanserade Prins Carl Philips och Prinsessan Sofias stiftelse en ny modul på plattformen Lajka. Modulen vänder sig till skolledare och har framarbetats med stöd av skolledare över hela landet En av dem är är Rita Svensson, rektor för Bokenäs förskola och Kreatörens förskola i Rotviksbro.
Porträttbild och skärmbild från Skolledarmodulen
Rita Svensson är en av de skolledare som bidragit till den nya modulen på Lajka.
Bilder: Prinsparets Stiftelse

Rita Svensson har tidigare uppmärksammats stort av Prinsparets stiftelse för sitt arbete, då hon 2022 fick utmärkelsen Årets värdegrundsarbete.

Gruppbild
2022 vann rektor Rita Svensson utmärkelsen Årets värdegrundsarbete för sitt mångåriga arbete med jämställdhet och integritet i Uddevalla kommuns förskolor.  I priset ingick även en lunch  tillsammans med Prinsparet. På bilden H.K.H Prinsessan Sofia, Rita Svensson, stiftelsens dåvarande generalsekreterare Kim Waller och H.K.H. Prins Carl Philip.
Bild från Uddevalla kommun, foto: Pelle T Nilsson

Plattform för trygghet på nätet
Lajka är en plattform för trygghet på nätet som innehåller kostnadsfritt lektionsmaterial för lärare. Sajten har även en sida riktad till barn och unga samt en sida för vårdnadshavare och andra viktiga vuxna. Lajka har idag cirka en halv miljon användare.

Värdegrundsarbete i fokus
I modulen för skolledare har stiftelsens medarbetare intervjuat och fört dialog med framgångsrika skolledare för att ta reda på de faktorer som gör att de lyckats skapa välfungerande och inkluderande verksamheter. Fokus för modulen är värdegrundsarbete i skolor, och de skolledare stiftelsen inkluderat har fått komma med konkreta tips på hur detta arbete kan ske på bästa sätt.


Pratar tidigt om medmänsklighet och respekt
- När det kommer till implementering av värdegrundsarbete ser jag demokrati- och integritetsfrågor samt våldsprevention som grundläggande, säger Rita Svensson i en intervju på Lajka:

- Vi pratar tidigt med barnen om vikten av medmänsklighet och att respektera varandra, vilket är kärnan i all demokratisk undervisning. Vi arbetar utifrån vad vi anser att våra barn ska ta med sig från oss in i förskoleklassen. Vi låter även barnen själva ta plats och bli hörda genom särskilda barnråd där de från ung ålder får lära sig och prata om viktiga begrepp som upptagen/ledig, ensam/tillsammans och olika känslor.

""

Prins Carl Philips och Prinsessan Sofias Stiftelse bildades i samband med Prinsparets bröllop i juni 2015. Stiftelsens vision är att alla barn och unga ska ha möjlighet att vara sig själva. Stiftelsen arbetar med två programområden: trygghet på nätet för barn och unga, samt dyslexi med fokus på barns rättigheter.
---