Så här är det tänkt att Trollhättans nya vattenverk vid Överby ska se ut. |
Trollhättans nuvarande vattenverk togs i drift 1962 och förser drygt 57 000 invånare med rent vatten. Det nya vattenverket är en del i Trollhättan Energis satsning Vattenpaketet, ett investeringspaket i fyra delar som syftar till att säkra bra dricksvatten även för kommande generationer.
Nu går projektet in i fas 2 och byggnation vilket innebär att entreprenadkontraktet tecknas. Byggarbetena inleds med trädavverkning, omläggning av en befintlig gång- och cykelväg samt etablering av byggområdet, skriver Peab i ett pressmeddelande.
Vattenverket beräknas vara i drift år 2030.
Vänervatten till både Trollhättan och Uddevalla
Del två i Trollhättans vattenpaket är att börja ta sitt råvatten från Vänern och leda det till Överby, ett delprojekt där Trollhättan samarbetar med Uddevalla, "Projekt Vänervatten". Trollhättan tar in sin del av Vänervattnet till det nya vattenverket, medan Uddevallas del leds vidare i en nv ledning som ska anläggas mellan de bägge städerna,
Sträckning utreds
Här pågår nu arbete med att besluta hur och var ledningen mellan Trollhättan och Uddevalla ska dras. Tidigare i höst gjordes till exempel en inventering av växter och djur i ett aktuellt område, berättar Västvatten på sin webbplats.
Anläggningsarbetena för den nya ledningen beräknas kunna starta under 2026.
Ska trygga vattenförsörjningen
Det var i november 2020 som kommunfullmäktige i Uddevalla godkände avtalet med Trollhättan om vattensamarbete, för att trygga kommunens långsiktiga behov av dricksvatten. Idag tar Uddevalla sitt dricksvatten från Köperödssjöarna, som istället ska bli reservvattentäkt.
På samma sätt blir Trollhättans nuvarande huvudvattentäkt Göta älv reserv när även Trollhättebornas dricksvatten börjar hämtas från Vänern.