söndag 1 december 2024

Ja till plan för skyskrapa i centrum

Samhällsbyggnadsnämnden har antagit en ny detaljplan för fastigheten Silentz 1 vid Strömstadsvägen. Planen ger möjlighet att bygga ett höghus på 16 våningar, som väntas bli ett nytt landmärke för Uddevalla.

Skiss som visar en möjlig utbyggnad på fastigheten Silentz 1 enligt detaljplanen, i form av en 52 meter hög byggnad. Ett flertal olika byggnadsutformningar är dock möjliga inom ramen för planens bestämmelser.
Skiss från planbeskrivningen, framtagen av Arkitektbyrån Design


Som jämförelse kan nämnas att Uddevalla sjukhus är 15 våningar högt. 

Högsta hus i området idag är ett åttavånings bostadshus längre österut på Strömstadsvägen, men i övrigt är det trevåningshus som dominerar.

1 våning kan bli 16.  Arkivbild från 2020 som visar den aktuella fastigheten med dagens byggnad.
Foto: Jörgen Andersson

På Silentz 1 finns idag en envåningsbyggnad som rymmer en secondhandbutik och en mindre bilverkstad och som upptar cirka en tredjedel av fastighetsytan. Ett höghus på 16 våningar kommer att ha stor inverkan på landskaps- och stadsbilden, enligt detaljplanens planbeskrivning:

"En så pass hög byggnad på denna plats kommer att kunna bli ett landmärke för Uddevalla och tillsammans med Uddevalla sjukhus skapar de en siluett på var sida riksväg 44".

Karta med planområdet markerat
Bild från detaljplanens planbeskrivning

Förtätning västerut
Ett höghus på Silentz 1 ligger enligt planbeskrivningen i linje med kommunens ambitioner att centrum ska förtätas västerut. Startskottet för arbetet med den nya detaljplanen gick efter att fastighetsföretaget Tapajos fick positivt planbesked av kommunstyrelsen 2020.

Detaljplanen som nu är antagen möjliggör en cirka 52 meter hög byggnad (cirka 16 våningar) bestående primärt av lägenheter och kontor eller andra centrumverksamheter, med verksamhetslokal i bottenvåning och underjordiskt garage.

Söder om byggnaden möjliggörs för en mindre torgliknande yta som förbinder Strömstadsvägen med de planerade verksamhetslokalerna i bottenvåningen.

Den nu antagna detaljplanen omfattar det vitstreckade området.
Bild ur detaljplanens planbeskrivning

I samråds- och granskningsprocessen har bland annat en bostadsrättsförening protesterat mot byggnadens höjd. Kommunens planavdelning anför här att byggnaden i nuläget kommer att ha stor effekt på stadsbilden men att denna minskar i takt med att andra planerade byggprojekt i närheten genomförs.

Även kommuns kultur- och fritidsnämnd tycker att huset blir för högt i förhållande till den befintliga miljön och tycker inte att en framtida bebyggelse är argument nog för att bygga så här högt.

Nämnden hade också velat ha mer detaljerade krav på hur byggnaden ska se ut för att harmoniera med den befintliga kulturmiljön och stadens identitet. Kommunens planavdelning anför här att alltför detaljerade krav i detaljplanen riskerar att blockera möjliga lösningar på bullerproblematik.

Skugga påverkar flera fastigheter
När det gäller skuggning kommer den höga byggnaden enligt planbeskrivningen att lämna ifrån sig en smal men lång skuggpelare som kommer att påverka flera fastigheter. Skuggbildningen bedöms dock i planbeskrivningen vara acceptabel.

Fem års genomförandetid
Planens genomförandetid är fem år, det vill säga den tid inom vilken planen är tänkt att genomföras. Tiden räknas från det att planen efter eventuella överklaganden vunnit laga kraft.

Efter fem år har kommunen möjlighet att genom olika beslut förändra förutsättningarna för planområdet.

Innan byggnation kan ske måste fastighetsägaren ansöka om bygglov som ska beviljas av kommunen.
---