onsdag 23 april 2025

Facklig hamnarbetare får pris av folkhögskolan

Ljungskile folkhögskolas Antigonepris för visat civilkurage går 2025 till hamnarbetaren Erik Helgeson i Göteborg.

Porträttbild
Erik Helgesson
Bild: Ljungskile folkhögskola

Helgeson är fackligt aktiv sedan många år. De senaste månaderna har han synts i media med anledning av en arbetsrättslig tvist där han själv står i centrum, skriver Ljungskile folkhögskola i ett pressmeddelande.

Juryns motivering till val av pristagare:
"Erik Helgeson polisanmäldes och varslades om uppsägning av sin arbetsgivare Gothenburg Roro Terminal i samband med att Hamnarbetarförbundet, där Helgeson är vice ordförande, i januari 2025 utlyste en veckolång blockad mot krigsmateriel till Israel.

Motivet till uppsägningen sades vara brott mot säkerhetsskyddslagen och illojalitet. Polisutredningen lades sedermera ner och blockaden fick godkänt av Arbetsdomstolen, men Helgeson blev ändå uppsagd. Rätten till fackligt engagemang är en grundbult i svensk demokrati, och det är illavarslande när en anställd blir uppsagd på grund av sitt fackliga arbete.

Erik Helgeson har i flera decennier varit stridbar i fackliga frågor som rört bland annat motstånd mot privatiseringen av Göteborgs hamn och för att kollektivavtal även ska omfatta Hamnarbetarförbundets medlemmar. Den nu aktuella händelsen visar att vi befinner oss i ett läge där det kan krävas civilkurage för att åta sig en facklig roll.

Erik Helgeson har visat ett stort och osjälviskt civilkurage för att stötta andra människor i utsatta situationer och är därmed en värdig mottagare av 2025 års Antigonepris." 
Konstverk och pengar
Priset är ett konstverk skapat av deltagare eller personal vid folkhögskolan. Pristagaren får också ett symboliskt penningpris: en krona för varje år som gått sedan Sofokles drama Antigone (efter vilket priset är döpt) hade premiär. I år innebär det 2 467 kronor.

Förra året gick Antigonepriset till Helen Wahlgren, en av grundarna till aktionsgruppen Återställ våtmarker.